---
title: "Användargrupper"
canonical: "https://docs.prorenata.se/space/MAN/1481347946/Anv%C3%A4ndargrupper"
format: markdown
---
![Ikon för användargrupper.](media://dfe68220-dbd3-44f9-bd3b-04a93c45bad3)

Användargrupper är en funktion som kan användas för att underlätta arbetsflödet när man arbetar med Meddelande, Ärenden och Protokoll. För att ställa in användargrupper går du till *Listor & Tabeller → Användargrupper*

---

> Macro (toc)

---

## Skapa en ny användargrupp

1. Gå till *Listor & Tabeller → Användargrupper*
2. Klicka på **Ny användargrupp***. *
3. Ange *Gruppnamn*** **
4. Ange eventuell *Beskrivning*
5. Välj *Medlemmar*   
Om du klickar på **Välj alla **(denna knapp visas inte om er organisation har fler än 50 aktiva användare) kommer du få upp en dialog om antalet medlemmar är fler än 25 och du får där bekräfta om du vill gå vidare med detta antal. Max antal medlemmar som kan ingå i en grupp är 50 stycken.

> 📝 Du måste lägga till dig själv som medlem i gruppen om du vill ingå i den, det görs inte automatiskt.

6. Sätt *Tillgänglighet*  
Om du vill spara gruppen som en privat, delad grupp (medlemmar i gruppen kan använda den skapade gruppen) eller om hela organisationen ska ha tillgång till användargruppen.   
Användargrupper kan sättas upp som privata grupper, delade grupper och organisationsgrupper.
  **Mina privata grupper **- Dessa grupper är endast tillgängliga att användas för den som skapat/äger gruppen samt en administratör.
  **Delade grupper **- Dessa grupper är tillgängliga att användas för alla medlemmar i gruppen, dock endast redigeras av den som äger gruppen samt en administratör.
  **Organisationens grupper **- Dessa grupper är tillgängliga att användas för hela organisationen, dock endast redigeras av en administratör.
  **Andras privata grupper **- En administratör har tillgång att se och redigera andras privata grupper.
7. Sätt *Ägare*
8. Klicka på **Spara.**

![Dialogruta för Användargrupp med inmatningsfält för Ägare av gruppen.](media://b05be63a-2479-4039-816a-dd45bb54c376)

### Redigera en användargrupp

1. Klicka på hanteringsmenyn på den användargrupp du vill redigera.
2. I dialogen som visas, gör dina ändringar och klicka sen på **Spara.**

### Ta bort en användargrupp

1. Klicka på hanteringsmenyn på den användargrupp du vill ta bort, klicka på **Ta bort användargrupp.**

---

## Användning i systemet

### Användning i meddelande

Så här ser det ut när du vill använda dig av användargrupperna för att skicka ett meddelande: 

![Dialogruta för Nytt meddelande med valet Grupper och funktionsmenyval Privata grupper, Organisationens grupper och Ny användargrupp.](media://511cd18e-b3c7-4044-810e-8588063683d3)

Om du har valt en eller flera mottagare och vill lägga till fler via en användargrupp, klickar du på **Grupper **och väljer den grupp du vill lägga till. Sedan väljer du antingen att lägga till användarna från gruppen till listan eller ersätta de valda mottagarna med gruppens användare (de tidigare valda mottagarna tas bort och ersätts med gruppens användare).

![Dialogruta för Nytt meddelande med funktionsmenyval Lägg till och Ersätt.](media://9aaf406f-d160-4f9a-abe4-09457a9b614c)

---

### Användning i ärenden och protokoll

Så här ser det ut när du vill använda dig av användargrupperna för medlemmar i ärenden: 

![Dialogruta för Ärende - Särskilt stöd med inmatningsfält för Medlemmar och knapp Grupper. Menyval för Privata grupper, Organisationens grupper och Ny användargrupp är markerat.](media://9c3a2fa4-58eb-417c-a200-0c51c70b7e9f)


Så här ser det ut när du vill använda dig av användargrupperna för medlemmar i protokoll: 

![Dialogruta för protokoll med Grupper markerat samt menyvalen Privata grupper, Organisationens grupper och Ny användargrupp.](media://6e09a224-5299-4583-8425-238ce48ea6f7)

  
Om du har valt en eller flera medlemmar och vill lägga till fler via en användargrupp, klickar du på **Grupper **och väljer den grupp du vill lägga till.  Sedan väljer du antingen att lägga till användare från gruppen till listan eller ersätta de valda medlemmarna med gruppens användare (de tidigare valda medlemmarna tas bort och ersätts med gruppens användare).